Мадрид ограничава трафика наполовина заради замърсяването на въздуха

Днес в Мадрид е забранено движението на всички частни автомобили с ДВГ, чиито номера са четни. Това беше решено вчера от метната градска управа с цел ограничаване на замърсяването на въздуха в града.

Непопулярната мярка стана факт след серия дни със сухо, слънчево време, ппри което нивата на азотен оксид се покачиха. Отровният газ причинява сериозни дихателни проблеми като например астма.

Ограничението предвижда редуване на дните, в които могат да се движат или само втомобилите с четни номера, или само колите с нечетни регистрационни табели. Схемата ще е в сила дотогава, докогато продължат дните с повишени нива на замърсяване, каза градската управа.

Мадрид е поредният европейски град, койт прилага решителни мерки за подобряване на качеството на въздуха. Подобни механизми са в сила и в Париж в дните с превишени нива на замърсители във въздуха. Наред с това френската столица предприе стъпки за превръщане на някои от своите централни пътища в пешеходни зони. Лондон пък разчита на такси за движение в центъра на града, ограничаване на дизеловите превозни средства и изграждане на вело-магистрали.

Наред с ограничаването на трафика в сряда мадрид наложи временна забрана за паркиране в центъра на града, валидна всички, които не са жители на съответните централни части. Максималната скорост за движение бе намалена на 70 км/ч.

Всички ограничения важат между 6.30 ч. и 21.00 ч. Водачите, които нарушават забраните, подлежат на глоба в размер 90 евро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*