Слънчевите топлофикации на Дания: над 1 милион квадратни метра соларни панели

Дания е достигнала ключов „праг“ в развитието на своите слънчеви топлофикации: в страната вече има повече от един милион квадратни метра термални соларни колектори за централизирано отопление. Те формират общо 85 топлофикационни мрежи, захранвани от соларна топлинна енергия. Датската Асоциация на топлофикациите отброи милионния квадратен метър слънчеви панели през септември.

Соларната топлофикация в Марстал – поле от слънчеви колектори с площ 18 365 кв.м. Покрива една трета от потреблението на топлоенергия в Марстал. Снимка: Ерик Кристенсен, CC BY-SA 3.0

Мащабните слънчеви топлинни инсталации могат да се конкурират с всички форми на изкопаеми горива. Секторът е достигнал до цени на топлинната енергия от 3-5 цента на кВтч.

Важно условие за ниската цена на топлоенергията то тези инсталации е мащабът им. Топлоцентралите на Дания стават все по-големи – например в Силкеборг в Централна Дания най-новата слънчева топлофикация, която е в процес на изграждане, е с площ 156 000 квадратни метра и с номинална мощност от 110 мегавата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*