Нефтенен гигант заряза катранените пясъци в полза на вятърната енергия

Изненадващо (или не толкова) норвежката държавна петролно-газова компания Statoil наскоро изтегли всичките си инвестиции от катранените пясъци в Алберта, след като спечели договор за разработване на офшорна вятърна ферма във водите на САЩ. Компанията е започнала да продава своите активи, свързани с катранените пясъци, почти часове, след като е изязло решението, че фирмата получава право да изгради ветроенергийна ферма край бреговете на Ню Йорк, съобщи CleanTechnica.

Възможността за разработване на ветроенергийния парк и осигуряване на електроенергия толкова близо до големия град Ню Йорк прави проекта за добив на чиста енергия изключително атрактивен. В същото време той е много, много видим – в буквалния смисъл – и е имиджов за Statoil. Това начинание ще означава много висок статус за компанията.

Триумфът на Statoil означава, че фирмата е част от нова, координирана програма за разработване на серия от вятърни паркове край бреговете на Атлантическия океан, пише CleanTecnica. Проектът е само една от 11 офшорни зони, определени за разработване от Министерството на вътрешните работи чрез неговото Бюро за управление на океанската енергия.

Голяма част от 4500-те километра океанско пространство по протежение на източното крайбрежие на САЩ е идеална територия за развитие на възобновяемата енергия, отблеязва CleanTechnica. Причините са няколко. В сравнително плитките води на континенталния шелф строителството е относително лесно. Близостта до големи селища с явисока концентрация на населението прави достъпа до реалия пазар много лесен. Към това се прибавя и фактът, че горещите южни щати отчаяно се нуждаят от енергия на достъпни цени, за да захранват климатизиращите системи, на които разчитат – а това е рецепта за мащабно търсене на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*