Финландска гейминг компания уви централата си със слънчеви панели

Paf Kontor Åland

Финландската гейминг компания PAF е взела решение да даде своя принос към опазването на околната среда по един доста видим и убедителен за околния свят начин: новата, овална сграда на централата на фирмата е увита в слънчеви фотоволтаични панели.

Сградата за 200 служителя е проектирана съвместно от архитектурната фирма Murman Arkitekter, интериорния дизайнер Бетина Ингвес и специалиста по пасивни къщи Ханс Еек. Централата се отличава с вътрешно разпределение, което е базирано на научно изследване за оптимизиране на положителните човешки взаимодействия.

Основните аспекти на сградата, разположена в Мариехамн във Финландия, са енергоспестяващият й потенциал и създаването на здравословна работна среда, която да насърчава сътрудничеството и да помага за повишаване на производителността. Още с първия си контакт с архитектите от PAF дават да се разбере, че си представят новата си централа като образец за проектиране на сграда с капацитет за дългосрочно запазване на енергията.

Слънчевите панели са ловко интегрирани в извитата, овална фасада, разработена от архитектите. Соларни панели блестят и на покрива. Решението спомага и за свеждане до минимум на загубата на топлина. В същото време централата до голяма степен произвежда сама собствената си енергия. Сградата е свързана към топлофикационната мрежа, но не с цел постоянно ползване, а по-скоро като резервен вариант.

Отвътре ламинирана дървесина доминира в интериора и създава приятна атмосфера за всички 200 служители на PAF.

„Сградата е проектирана да отговаря на многообразието от форми на сътрудничество, които са нужни в една сложна организация като нашата“, казва Андерс Симс, директор по комуникациите в PAF. „В новия ни офис работните пространства са отделени със стъклени стени, за да се увеличи видимостта“. Подходът на PAF се основава на работата на множество малки екипи от по 4-8 души, които от своя страна имат нужда от общи пространства за междуекипно взаимодействие и сътрудничество. „Изследванията показват, че хората, които се виждат друг другия, често са склонни да работят по-добре. Тази обща атмосфера е от ключово значение за нашата работа, тъй и за подхода на PAF към клиентите“, допълва Симс.

Снимки: Murman Arkitekter

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*