Слънчевите панели като част от красивия дизайн: сградата на община Аархус в Дания

Соларната енергия може д бъде интегрална част от красивия сграден дизайн и да изглежда възхитително добре. Още едно доказателство за това е сградата на общината в Аархус в Дания. Офисът е бляскав пример за енергийна архитектура, но наред с това е проектиран съгласно немския стандарт „Пасивна къща“, което означава, че не се нуждае от външни източници на енергия за своето отопление и охлаждане. Проектът е дело на C. F. Moller и, ако трябва да сме честни, съвсем не е новост – община Аархус се помещава в тази модерна пасивна сграда още от 2011 г.

Офис-сградата помещава Техническата администрация на община Аархус и още от самото начало на проекта целта е да се създаде пример за прогресивно строитеслтво на офис-сгради. Градската управа и C. F. Moller искат да приведат потреблението на енергия към стандарта за пасивни къщи, като в същото време се погрижат за осигуряване на добро качество на вътрешния въздух. Сградата е с общо потребление на топлинна енергия от максимум 15 кВтч/м2/г., а общото потребление на енергия е най-много 50 кВтч/м2/г.

Шестетажната сграда на общината е знакова за Аархус със своята соларна система. Широката фасада с южно изложение е облечена в естествен камък и включва 170 кв. м. фотоволтаична стена, както и други 200 кв. м. фасадна конструкция от летви, носещи масив от наклонени слънчеви панели, които осигуряват и сянка наред с фотоелектричната енергия. Първата фотоволтаична стена действа като вертикален скулптурен елемент в ъгъла на сградата. Енергията от тази система се използва за предварително подгряване на входящия вентилационен въздушенпоток през зимата и за охлаждане на офисите през лятото. Прозорците на офисите са вдлъбнати и защитени от слънцето с панели, които са покрити с фотоволтаици, осигуряващи електричество за сградата.

Офис-сградата на общината в Аархус е два пъти по-херметична, отколкото се изисква по датските строителните стандарти. Изградена е предимно от „енергийно чисти материали“ и елементи с ултра-ниска топлопроводимост, като вакуумно-изолирани прозорци. „Обичайно всеки би се опитал да скрие енергийно-ефективните елементи на сградата, но ние решихме да ги … използваме като скулптурни елементи във фасадата, така че сградата се откроява като отличителен образ на енергийната архитектура,“ арх. Мадс Мьолер, партньор в C. F. Moller Architects.

 

Снимки: C. F. Moller Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*