Безснежният арктически дом на белите мечки показва суровата реалност на изменението на климата

Когато Пати Уеймайер се отправя към остров Бартер в Аляска преди няколко месеца, тя планира да направи много снимки на полярни мечки, забавляващи се в прясно падналия сняг. Когато обаче фотографката пристига, суровата действителност я изненадва неприятно. Сняг няма. Няма и лед. Островът, който на теория трябва да е покрит с бяла премяна, е топъл и сух. Водата се плиска по пясъчните плажове. И Уеймайер се залавя да снима – но кадрите й запечатват не арктическата бяла сага, а един горещ пейзаж на изменението на климата – пейзаж, изправен срещу оцеляването на едно от най-величествените животни на Земята.

Един от кадрите на Уеймайер разтърсва с вида на самотна полярна мечка, застанала на ръба на кафява пясъчна плитчина, която би трябвало да е покрита със сняг по това време на годината. Тази разтърсваща фотография спечели почетно споменаване в конкурса на National Geographic „Фоготаф на годината 2016“ в категорията „Проблеми на околната среда“.

Остров Бартер в Аляска се намира недалеч от севернотото крайбрежие на щата в Арктика. Относително малкият остров е служил като основен търговски център и е бил дом на голямо китоловно село преди 1900 г. Винаги досега полярните мечки са бродели из ледените брегове на острова, за да правят това, което обичайно правят полярните мечки: ловна плячка, отглеждат малките си, живеят. В началото на октомври, по време на посещението на Уеймайер, островът обикновено е покрит със сняг, според местните жители. Въпреки това, необичайно топлото време през цялата година е довело до „впечатляваща“ есен и зима.

Контрастът между пухкавите бели полярни мечки и бозаво-кафявата кал са вдъхновили фотографката от Калифорния да покаже на света как точно изглежда изменението на климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*