Lucid Motors с 1000 к.с. и 130kWh иска да сложи в джоба си Tesla Model S

Много нови играчи навлизат в сферата на електрическата мобилност, мотивирани от успеха на Tesla и вясе по-сияйните перспективи на този разрастващ се пазар. Също така, след заявките на Фарадей Future и NIO, сега и Lucid Motors се включва в надпреварата за атрактивен спортен електрически седан.

Lucid Motors е новото име на Atieva, която се разчу през август с вана „Edna“, използван основно за демонстрация и за привличане на внимание към бъдещия модел автомобил. Фирмата, която се намира в Силиконовата долина, сега готви електрически седан с 1000 конски сили и 100 киловатчаса батерия за пробег от 480 км. И това важи само за базовия модел! Освен него има и возило, което е с 130 kWh батерия и над 640 км пробег.

Амбицията на фирмата е да произвежда по 10 000 коли годишно в началото, като за старт, а след това да мащабира производството си до 60 000 броя – макар че не се казва точно кога се предвижда да се достигне подобен капацитет. Намеренията им обаче не са голи думи. Съвсем наскоро Lucid Motors обяви партньорството си със Samsung SDI. Техните цилиндрични литиево-йонни клетки с по-добра плътност и подобрена безопасност ще са вградени в моделите на Lucid.

От гледна точка на пазарното позициониране се очаква цената да бъде съответна на спецификациите – и по тази причина тя ще е над тази на Tesla. Случаят, според световните автомобилни медии, си заслужава да се следи отблизо, защото първите прототипи вече са на пътя, а финалната версия трябва да дебютира през 2018 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*