Биогориво от дървесни ядки добиват в Кения

Дървото Кротон в Африка (Croton megalocarpus) е добре познато на местните хора като източник на дървен материал за огрев. Сега обаче една фирма за биогориво в Кения – EFK – е разработила метод за добиване на биогориво от ядките на Кротона. Ядки от този вид могат лесно да се събират от местните земеделски производители, казва фирмата. Управляващ директор Майлес кац описва подхода като „напълно местен“.

Богатото на ядки дърво Croton megalocarpus в Нанюки, Кения. Снимка: ChriKo, CC BY-SA 3.0

Изследванията, направени досега, показват, че Кротонното ядково масло може да бъде „директен заместител на дизеловото гориво“ в някои двигатели. EFK пък описва себе си като първата и единствена засега рафинерия за обработка на Кротонови орехи. Тъй като дървото е често срещано, EFK засга няма необходимост да засажда нови дървесни масиви. Вместо това тя ще плаща на хората, които осигуряват на рафинерията ядки от дървото – доскоро считани за абсолютно безполезни. Това може да носи на местнтие фермери допънителен доход, казва фирмата. В нейната мрежа от доставчици вече са включени над 3000 фермери. За 2016 г. EFK е преработила 1000 тона ядки.

„Можем да купуваме ядки от метните земеделски производители, така че да получат доход, а ние имаме бизнес модел, който не се нуждае от 10 милиона долара първоначална инвестиция или огромна плантация, за да можем да започнем работа … всичко, което добиваме и обработваме, се намира в радииус от не повече от 100 км от фабриката,“ казва Кац оред Си Ен Ен.

на сайта си EFK описва маслото от Кротонов орех като „изцяло екологично чистио“. Дървото цъфти без нужда от допълнително торене или напояване. Земеделските производители не трябва да се отказват от отглеждането на други култури, за да добиват Кротонови ядки. Освен това орехите са доста трайни и могат да се съхраняват безпроблемно поне година.

От друга страна, според фирмата, „новооткритата икономическа стойност на Кротоновото дърво“ насърчава повторното залесяване из цяла Източна Африка. Това ще доведе до подобряване на състоянието на почвата и ще помогне в борбата с климатичните промени. Фирмата е решила да засади 300 хиляди дървета в периода до 2022 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*