Мичиган инкриминира забраните за найлоновите торбички

Щатът Мичиган в САЩ прие нов закон, който забранява на местните градски власти да забраняват, регулират или облагат с данъци и такси използването на найлонови торбички и други пластмасови съдове. Точно така: това е общощатска забрана за забраняване на найлоновите торбички.

Забраната за използване на найлонови торбички обичайно има за цел да ограничи замърсяването на околната среда. Тънките полимерни чантички, които се използват в много магазини за хранителни стоки, не са биоразградими и обичайно след едно използване се озовават на сметищата или в океана, където се разкъсват на по-малки парчета и попадат в стомасите на риби, морски птици и всякакви животни.

Като се има предвид ужасното въздействие на торбичките върху околната среда, каква би била възможната причина щатската управа в Мичиган да иска да попречи на забраняването на пликчетата на ниво щат? Отговорът е една дума: пари.

Местните фирми се оплакват, че забраните или таксите за торбичките са „твърде висока тежест“ за ежедневните им дейности. И в този смисъл не е изненадващо, че всъщност Мичиган не е единственият щат, направил такава стъпка: Айдахо, Аризона и Мисури също са приели закони, с които инкриминират въвеждането на забрани за найлоновите торбички.

Надеждата на еколозите е, че опитът на други щати и държави по света – такива, които са въвели забрана за найлоновите торбички – ще покаже, че ограничаването им и заместването им с устойчиви алтернативи има смисъл от гледна точка на бизнес-ползите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*