Зелените сградни обвивки намаляват градския шум с до 10 децибела

Зелените сградни обвивки са в състояние да намалят градския шум с до 10 децибела. Това има пряко влияние върху здравето на обитателите на градовете. Шумът е един от най-опасните градски феномени, който – за разлика от замърсяването на въздуха например – е силно подценяван.

Зелените сградни обвивки – състоящи се от зелени фасади и зелени покриви – са в състояние да намалят нивата на звука от конкретни и трафични източници с до 10 децибела, пише наскоро публикуван анализ на Arup за зелената градска среда. Зелените обвивки нямат пряко отношение към промяната на шумовия фон в близост до конкретен източник на звук. Те обаче показват значително подобрение на шумовия фон с увеличаването на разстоянието спрямо източника – там, където шумът става смесен и „фонов“.

Шумът представлява значителен риск за градското общество, според Световната здравна организация. СЗО описва градския шум като опасност от обкръжаващата среда, която намалява производителността на труда на хората, смущава съня им и пълноценната им почивка, съответно води до умора, намалена концентрация, намаляване на познавателните способности у учащите, а дори причинява и сърдечно-съдови заболявания. Шумът допринася сериозно за смущения в душевното здраве на хората.

Снимка: Бартоломйей Сенковски/FAAB Architektura, Полша

Въздействието на зелените сградни обвивки е слабо изучено до момента, подчертават от Arup. Все пак през последните 5 години изследователите от проекта HOSANNA, подкрепен от Европейската комисия, публикуваха множество данни, че зелените фасади могат да служат като ефективни звуко-обиращи решения. В едно проучване от 2015 г. например екип изследователи от Испания и Чили е установил, че фасада, състояща се от множество гъсто засадени храстовидни растения, абсорбира около половината от звуковата енергия, на която е изложена сградата.

Когато става дума за градска среда, зелените фасади имат потенциала да абсорбират звуковата енергия, която иначе би се отразявала между гладките фасади от бетон, стъкло и стомана – феномен, който Arup описват като „градския каньон“. Проучването им, което е проведено в пет големи града, показва, че една-единствена зелена фасада може да намали звука от пътния трафик с 1,6 децибела, а звука от единичен източник – с 2 до 5 децибела. Когато зелените фасади са по-многобройни, този ефект се мултиплицира и намалението може да достигне 10 децибела.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*