2016 година за соларната енергетика БГ: време на оптимизъм

Постоянна зима е сковала ВЕИ енергетиката у нас от доста време, но въпреки това за соларните системи 2016 година донесе повече оптимизъм, отколкото човек би очаквал в подобна ситуация. За това говорят най-четените публикации в GreenTech.bg по темата слънчева енергия.

Сред най-атрактивните случки беше публикуването на Практически наръчник как да си поставим соларни инсталации вкъщи. Воден предимно от ентусиазъм и упоритост, Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) е разработил и описал подробен дневник-пътеводител за стъпките и процедурите, през които човек трябва да мине, за да си има легална домашна PV централа. отнело му е 2 години. Въпреки трудностите Илиян е убеден, че усилието си струва.


София може да се отоплява изцяло с възобновяема енергия, без каквито и да е горивни процеси, изчислиха изследователите от Институт за нулевоенергийни сгради. Вестта дойде в началото на отоплителния сезон, който традиционно удавя София в дълбок, непрогледен и лютив смог. Ако панелните блокове в големия град се покрият с покривни и фасадни соларни системи, те ще могат да произвеждат толкова много топлинна енергия, че да направят ТЕЦ София напълно излишен.

Уникална за България CIGS фотоволтаична фасада заработи във ферма в Пазарджик, захранвайки рибовъдно стопанство. Тя допълни вече съществуваща покривна PV инсталация от „традиционни“ силициеви панели. С черните CIGS модули фасадата на фермата изглежда красива и елегантна. Не е чудно, че сред любителите на ВЕИ у нас тя стана популярна като „Черната перла“.

Инсталациите на PV системи в родни ферми далеч не се изчерпват с това, но фактът, че трета семейна фотоволтаична ферма заработи в малкия град Чирпан, развълнува необичайно много хора. От една страна – защото опровергава убеждението, че в малките градове хората са бедни и няма кой да инвестира в „такова чудо“. От друга, навярно, защото гледката на старите керамични керемиди и лъскавите фотоволтаици отгоре смайва с контраста на две изцяло различни епохи.

Новината, че монтират соларни дървета из центъра на Бургас, зарадва не само бургазлии, но и всички защитници на чистата енергия у нас. С това постижение за първи път страната ни се „разписа“ в каталога на иновативните градски решения за популяризиране на възобновяемата енергия сред обществеността. Крайморският град се затвърди като лидер в екологичното развитие.

Пак в контекста на градската среда, но в далеч по-голям мащаб от соларните дръвчета са слънчевите топлофикации, които намаляват сметките за отопление и зависимостта от вноса на изкопаеми горива. Технологията е особено популярна в Дания, където градски квартали и цели села се отопляват от слънцето – в страна с далеч по-малко слънчево греене от България. Но това не е всичко – една предвидливо проектирана система, която допълва слънчевите топлофикации с енергия от ветрогенератори или фотоволтаични модули, би могла да гарантира 100% енергийна независимост на дадена общност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*