Зелените сградни обвивки намаляват фините прахови частици в градския въздух

Зелените фасади могат да спомогнат за намаляване на концентрациите на фини прахови частици в градския въздух, обичайно с 10 до 20 процента, а в някои ситуации – с до 60%. Ефектът зависи от конфигурацията на сградите и улиците, съотношението между височината на постройките и ширината на пътните артерии, както и от местните ветрове, вида на растителността и др. Изводът е описан в наскоро публикуван доклад на консултантската компания Arup, в който са сравнени 5 градски изследвания на приложението на различни „зелени“ политики.

Зелените сградни обвивки се състоят от живата зеленина в сградите – вертикалните градини и зелените покриви.

Въздушното замърсяване е сместа от газообразни, твърди и течни частици във въздуха. Списъкът на тези съставки в градската среда е богат – прах, полени, сажди, азотни оксиди, въглероден двуокис и др. Според Световната здравна организация, лошото качество на въздуха е довело до седем милиона смъртни случая през 2012 г. Друго проучване – на Университета Йейл – сочи, че през изминалото десетилетие над 1,78 милиарда души са дишали мръсен въздух. Наличието на замърсители във въздуха води до редица респираторни заболявания като астма и рак на белите дробове, а най-фините прахови частици попадат директно в кръвообращението и водят до сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт.

Измежду множеството възможни мерки за ограничаване на въздушното замърсяване зелените сградни обвивки са най-малко обсъждани. Градската растителност по сградите обаче може да намали значително фините прахови частици, включително най-фините – тези с диаметър 2,5 микрона, известни още като PM2.5. Това става чрез отлагането на замърсителите върху листата на растенията. Чрез валежите или чрез целенасочено измиване на листата тези „наноси“ могат да бъдат отмити, за да не се озоват обратно във въздуха.

Проучването на Arup показва, че зелената инфраструктура в града, в т.ч. дървета и всякаква друга растителност, могат да намалят летливите частици във въздуха с до 60%. Използването на зеленина като дървета по улиците, вертикални градини, покривни градини или зелени фасади може да се окаже ефективно дългосрочно решение за намаляване на концентрацията на прахови частици.

Интересно наблюдение, описано в доклада, сочи, че „най-голямото предимство на зелените фасади е тяхната способност да намалят замърсяването в „уличния каньон“ – тясното пространство между сградите по протежение на улиците – „без увеличаване на концентрациите на замърсители на нивото на пешеходеца“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*