ИКТ индустрията може да намали с 15% въглеродните емисии

Нови изследвания сочат, че докато ИКТ индустрията в момента е отговорна за 2% от всички въглеродни емисии, въвеждането на информационни и комуникационни технологии може да допринесе за близо 15% намаление на CO2 за всички индустрии чрез подобряване на ефективността при консумацията на енергия и продуктивността, съобщи вчера Intel.

Според изчисления на компанията, докато броят на днешните компютри в употреба се увеличава до 2 милиарда, годишната консумация на енергия ще намалее наполовина, като същевременно ще бъде осигурена 17 пъти по-висока производителност.

ИКТ могат да осигурят право на индивидите да взимат информирани решения за това как използват енергията за лични цели. Според някои изследвания, годишният обем консумирано електричество може да бъде намален с 31% чрез редовно използване на домашен уред за измерване на енергията.

Пол Отелини, CEO на Intel, демонстрира в Амстердам, където се провежда световният ИТ конгрес, концепцията Intel Home Dashboard Concept. Тя позволява на потребителите да знаят колко енергия използват домашните им уреди и дава препоръки за по-голяма енергийна ефективност на техните ежедневни рутинни действия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*