Англия изгражда 14 нови села-градини с общо 48 000 къщи

Англия обяви плановете си да построи 14 нови села-градини, всяко от които ще има между 1000 и 10 000 нови жилища. Едно от селата близо до Корнуол ще се казва Уест Какрлейз и ще има 1500 нови жилища с енергийно ефективни характеристики. Соларна ферма и и велосипедни алеи ще са на разположение на бъдещите обитатели на еко-селото, наред с пъбове и голямо начално училище за 400 ученика. Общо 14-те села ще добавят до 48 000 нови жилища в страната.

Новите села-градини в Англия ще функционират като независими общности. Те ще бъдат доминирани от пищна зеленина и различни възможности за устойчив живот, канто направи-си-сам работилници и др. 14-те нови разработки ще предлагат широка гама от удобства за своите жители – включително начални училища и центрове за грижи за възрастни, според The Guardian. Министерството на жилищната политика в Англия се надява, че новите села ще насърчат местната икономика, въпреки че някои жители на региона, които вече живеят в близост до предложените еко-села, не са убедени в това.

Засега инфорамцията относно бъдещите еко-селища е доста оскъдна, а слуховете се роят. Някои виждат проекта като „ненужно разрастването на градовете“, което заплашва вече установените общности и определените зелени пояси. Има и хора, които се безпокоят, че селата ще натоварят допълнитено и без друго претоварената транспортна инфраструктура.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*