Австрийска жилищна сграда няма системи за отопление, охлаждане или вентилация

Доброто проектиране наистина прави реалността съвсем различна, когато става въпрос за запазване на енергията. Тази жилищна сграда в Лустенау, Австрия, няма никакви активни системи за отопление, вентилация или охлаждане. Вместо това тя разчита на пасивни стратегии за тези три аспекта на човешкия комфорт. Архитектите от baumschlager eberle architects са избрали пасивните характеристики, за да позволят на потребителите да регулират вътрешните температури и вентилацията.

Сградата разчита на естествените принципи за осигуряване на оптимални условия околни условия в рамките на пространството, което е обвито в добре изолирана сградна обвивка с облицовка от камък. Вътрешният слой на тази сградна обвивка осигурява висока якост, а външният слой гарантира ефективна топлоизолация. Вградените прозорци намаляват натрупването на топлина, а от вътрешната им страна има сензорно контролирани вентилационни отвори, които имат за задача да осигуряват свеж въздух. През зимата те се отварят само в случаите, когато сензорите ресгистрират високо ниво на концентрацията на въглероден диоксид в помещенията. През летните нощи вентилационните отвори се отварят, за да позволят естествено охлаждане.

 

Снимки: Едуард Уебер, Инес Леонг

1 коментар

  1. Сграда за мазохисти – хладилник през зимата и душегубка през лятото. За адекватно регулиране на температурата и влажността са нужни отопление и климатик с достатъчна мощност за различните сезони.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*