913 евра за квадрат струва сертифицирана пасивна къща край София

913,62 евра* струва квадратният метър в сертифицирана пасивна къща, каквато се продава край София в момента. Сертифицираната пасивна къща е с квадратура от 301 кв. м. и се намира в село Войнеговци. Това е една от първите пасивни сгради у нас.

Триетажната тухлена постройка съдържа хол, трапезария, кухня, 3 спални, кабинет + кът за почивка, две бани, тоалетна и мокро помещение, три дрешника, техническо помещение, голяма тераса с площ 36 кв.м, веранда и два балкона.

Голяма гордост на строителите са дебелите пластове изолация. Външните стени са покрити с 25 см. графитен EPS, подът с 20 см. XPS, а покривът – с 30 см. XPS. Прозорците на къщата са изпълнени със сертифицирана алуминиева дограма и аргонов стъклопакет. Топлинните мостове са били обект на особено внимание при изграждането на еднофамилната постройка, така че да не генерират топлинни загуби.

Отгоре върху покрива има два слънчеви колектора с 300 л. комбиниран бойлер, които имат за задача да покриват голяма част от потреблението на топла вода в дома. Самата вода се добива от собствен сондаж с дълбочина 60 м. Към него има електронен пресостат и резероар с обем 1000 л. Сивата вода се третира и използва повторно, тъй като къщата има самостоятелна пречиствателна станция за отпадни води.

Автоматично контролирани тенти се грижат за засенчването на прозорците през лятото. Вентилационната система включва вентилационен блок с високоефективна топлинна рекуперация (92% по сертификат на PHI) и канален климатик клас А+ с капацитет 9000BTU, който осигурява цялата необходима топлина или хладина в къщата.

Къщата има сертификат „Пасивна къща класик“, издаден от „Института за пасивни къщи“ в Дармщат, Германия, и е една от първите с подобен клас у нас.

Въпреки, че на теория една пасивна сграда би трябвало да не се нуждае от външни източници на енергия, домът все пак разчита на външно снабдяване за необходимото му електричество. Без него не биха могли да работят нито домашните електроуреди, нито вентилационната и климатичната система или помпата за вода.

_________

* – Статията е коригирана, за да отрази вида валута, в която е калкулирана посочената стойност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*