МОСВ: Сухи дърва и висококалорични въглища замърсяват въздуха по-малко

Използването на сухи дърва и висококалорични въглища за огрев намалява замърсяването на въздуха и същевременно не ощетява семейния бюджет. Това обяви Министерството на околната среда и водите в новинарския раздел на сайта си. Видът и състоянието на твърдите горива за отопление през зимния сезон е важно, защото широкото им използване е една от основните причини за повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха в страната, което има отражение и върху човешкото здраве, пише още МОСВ. „Измерванията на съдържанието на фини прахови частици в атмосферата показват, че за периода октомври-март превишенията на нормите за чистота на въздуха са десет пъти повече от тези за периода април-септември, което доказва силното влияние на битовото горене през този период.“

С до 40 процента намаляват вредните емисии при отопление с изсъхнали, а не наскоро отсечени дърва, напомня директорът на дирекция „Опазване чистотата на въздуха“ в МОСВ Иван Ангелов, в разгара на новия отоплителен сезон след рязкото застудяване. Изсушаването на дървата не води до допълнителни разходи за домакинствата, но има значителен ефект за опазване на околната среда, подчертава той.

Цената на дървесината е на кубик, а не на килограм, затова е добре още при поръчката да се изискват сухи дърва, а не наскоро отсечени. Ако вече са доставени мокри дърва, е добре те да бъдат оставени да изсъхнат по естествен път за около година преди да се горят. Положителен ефект може да има и закупуването им през пролетта и използване – през зимата. Ако и това не е възможно, подготвената за горене дървесина може да се изсуши за 1-2 седмици на безопасно разстояние около печката или горивната инсталация. Подобни мерки ще доведат до постигане на желания топлинен комфорт при изразходване на по-малко материал.

Въздухът ще се замърсява по-малко и при използването на висококалорични въглища за отопление. Те имат ограничено съдържание на сяра и пепел, и макар да са по-скъпи, отделят повече топлина и желаната температура се постига с изгарянето на по-малки количества. По тази причина цените им стават съпоставими с тези на нискоенергийните въглища.

След тази подробна инструкция за отопление на въглища и дърва МОСВ подчертава, че ведомството води последователна политика за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух в страната и подкрепя общините в усилията им за справяне с проблема. Пълния текст – тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*