София пак пуска тестов електробус, този път по линия 84

От 15 януари по автобусна линия 84 в София ще се движи тестов електробус. През последната година електробусът е бил тестван в градския транспорт на Париж. Целта е след тестове и на база данните от експлоатацията СО да закупи първите електробуси на София, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при представяне на електробуса в присъствието на заместнк-кмета по направление транспорт Евгени Крусев.

Моделът на този електробус е с 200-киловатов електродвигател. Капацитетът на батериите му позволява да измине над 250 км без зареждане, казват от общината.

„Другият модел, който тествахме по линия тролейбус 11, беше с двигател тип ултракондензатор“, казват от СО. Въпросният електрически автобус се зареждаше на зарядна станция при Сточна гара. Поради факта, че се движи по тролейбусна линия, повечето пътници в него така и не разбраха, че се возят в електрически автобус.

2 коментара

  1. Забавно е да четеш, че двигателят е ултракондензатор… То толкова ще е експертно и закупуването на превозните средства в бъдеще…

  2. Мда, това изключтелно не популистко действие значително ще намали ефекта от 500 000 хиляди 20 годишни дизелови печки по пътищата на столицата.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*