Глобалната жега счупи рекордите през 2016 г. – нов знак за глобалното затопляне

Миналата година беше най-горещата в историята – при това с голяма разлика. Температурите пълзят нагоре към стойността-таван, определена от почти 200 държави като предел за ограничаване на глобалното затопляне. Това обяви Службата по изменението на климата на ЕС – „Коперник“.

Данните потвърдиха прогнозите, че 2016 ще надмине 2015 г. като най-топла до момента, откакто се водят регистри на температурите от началото на 19-ти век.

Арктическият регион показваща най-рязкото покачване на температурите. Ммного други области на земното кълбо, включително части от Африка и Азия, също са пострадали необичайна топлина, пише в доклада.

Глобалните температури на повърхността на земята през 2016 г. оформят средна стойност от 14,8 градуса Целзий, което е с 1.3C по-високо от оцененото за времето преди индустриалната революция – преди старта на масовото използване на изкопаеми горива.

Договорът от Париж предвижда ограничаване на възхода на температурите до 1,5 градуса с цел спасяване на планетата от катастрофално изменение на климата. Температурите миналата година са счупили рекорда на 2015 г. от почти 0,2 градуса, според „Коперник“. Причината е в натрупването на парникови газове в атмосферата и явлението Ел Ниньо.

Само през февруари 2016 температурите са били с 1,5C над нивата от прединдустриалните времена, се казва в изследването. Увеличаващата се топлина се сочи като причинител на многобройни горски пожари, горещи вълни, засушавания, наводнения и по-мощни порои. От тях страдат производството на храна и достъпът до водни ресурси.

1 коментар

  1. А за Ла Ниня защо нищо не казват?
    Поредните инсинуации…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*