Париж: 2017 е годината на велосипеда

Париж планира мащабна подкрепа за своята велосипедна инфраструктура и ще забрани достъпа на автомобили в района на Лувъра, засилвайки борбата срещу замърсяването на въздуха, обяви кметът в неделя. Ан Идалго обяви и изграждането на нова двупосочна 4-километрова вело-лента по протежение на Рю ди Риволи, една от най-известните улици в града. Новото вело-трасе ще свърже площада на Бастилията и площад Конкорд. Едновременно с това Париж ще ускори плана си за удвояване на площта на своите велосипедни алеи до 2020 г.

„Климатът е наш приоритет номер едно. По-малко коли означава по-малко замърсяване. 2017 ще бъде годината на велосипеда“, каза Идалго в изявление.

Шумната и замърсена Рю ди Риволи, която свързва главните забележителности като Лувъра, Пале Роаял и историческа зона Марай, ще се превърне в зона за разходки, колоездене и пазаруване. Там ще бъде намалено наполовина пространството за автомобили.

Градската управя също така ще забрани достъпа на частни автомобили до историческия Карусел дю Лувър, който пресича парка Тюйлери и площада пред Лувъра – най-посещавания в света музей с около 9 милиона посетители годишно.

Наред с това Париж планира да направи пешеходна по-голямата част от Мараи, ограничавйки движението на автомобили там само за местните жители, обществения транспорт и местните фирми.

От 2018 г. във френската столица ще тръгне нов „трамвай-автобус“ по десния бряг на Сена. Това трябва да подпомогне инфрастуктурата на обществения транспорт като част от подготовката за Олимпиадата през 2024.

През септември Париж превърна авто-магистралата по десния бряг на река Сена в пешеходна зона в опит да се намали замърсяването, въпреки яростните протести на шофьорите и консервативната опозиция.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*