Франция намалява CO2 емисиите със 75% до 2050 г.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Франция стана петата страна, представила пред ООН план как възнамерява да намали емисиите си на парникови газове до 2050 г. Страната си е поставила за цел 75% намаляване на емисиите спрямо нивата от 1990 г.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Дългосрочният план на Франция бе представен миналата седмица. В него е посочено как страната ще намалява с по 9-10 мегатона емисиите си всяка година през следващите 35 години, за да постигне целта си. В момента страната редуцита своите парникови емисии с по около 8 мегатона годишно, но „процентът на намаление трябва да се увеличи, без това да застрашава икономическото развитие на Франция“. В плана се говори и за нещо, дефинирано като „просто изнасяне на тези емисии чрез преместване на повечето емисийно-интензивни дейности“.

Планът очертава как Франция може да постигне нисковъглеродна икономика през следващите 35 години във всички свои основни сектори, включително транспорт, сгради, промишленост, енергетика, отпадъци, селско и горско стопанство. „Основният въпрос тук е въглеродния отпечатък на Франция,“ се посочва в плана. „Огромни инвестиции ще са необходими и това ще е от съществено значение за преосмислянето на нашите начини на производство и потребление.“

Франция вече има план, който очертава как страната възнамерява да постигне намаляване с 40 процента на емисиите си до 2030 г. спрямо изходното ниво от 1990 г. като част от Парижкото споразумение, което бе ратифицирано в края на миналата година.

Освен Франция, дългосрочни стратегии за намаляване на емисиите до 2050 г. са представили САЩ, Канада, Мексико и Германия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*