Строят 5MW соларна ферма с обществено финансиране на Острова

Тази седмица започва изграждането на най-новата соларна ферма във Великобритания – соларният парк Chapel Farm в Суиндън. Необичайното в него е, че ще се строи със средства, набрани чрез обществено финансиране („краудфъндинг“).

Работейки съвместно с инвестиционната платформа Abundance Investment, общинският съвет в Суиндън стартира облигационна емисия за набиране на средства за изграждане на 5-мегаватовата ферма в края на миналата година. Парите, набрани от 800 индивидуални инвеститори от цяла Великобритания, ще се използват заедно с 3 милиона лири директна инвестиция на самия съвет за конструирането на фермата. Когато бъде завършена през пролетта, тя ще генерира чиста електроенергия, достатъчна за захранването на 1200 домове.

Това е вторият път, когато общинският съвет в Суиндън стартира облигационна емисия за финансиране на слънчева ферма в своя район. Стратегията получи подкрепа от стартираната от правителството нова програма „Иновтивно финансиране“, която позволява на инвеститорите да заемат средства чрез кредитиращи платформи за директно финансиране.

Фермата Chapel ще се състои от повече от 18 800 фотоволтаични панела. Тя ще бъде изградена от Public Power Solutions (PPS), дъщерно дружество на общинския съвет в Суиндън, на територията на бившп депо за отпадъци в града.

Плановете на Суиндън са до 2020 г. да има 200MW на инсталации за възобновяема енергия – достатъчно, за да покрие всички електроенергийни нужди на домовете в градчето. С добавянето на соларната ферма Chapel, градчето скоро ще има общо 167MW капацитет за добиване на чиста енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*