Китай налива $360 милиарда във възобновяема енергия до 2020

Китай ще налее 2,5 трилиона юана, което прави 361 милиарда долара, в производството на възобновяема енергия до 2020 г., обяви енергийната агенция на страната. Най-големият в света пазар на енергия продължава да полага усилия за преход от мръсните въглища към по-чистите източници на енергия.

Инвестицията ще създаде над 13 милиона нови работни места в сектора, според Националната енергийна администрация (NEA). Това тя е очертала в проекто-план, който обхваща енергийното развитие на страната за петгодишния период 2016-2020 г.

Възобновяемите източници на енергия – включително вятърна, водна, слънчева и ядрена – ще допринесат за около половината от новото производство на електроенергия до 2020 г.

Макр че няма много ясен разчет за инвестициите по години, инвестицията отразява продължаващото усилие на Пекин за ограничаване на използването на изкопаеми горива и продължаващата война със замърсяването.

Около 700 милиарда юана ще отидат за вятърни паркове, превижда планът. 500 милиарда ще се вложат в системи за водноелектрически центали. Приливната и геотермалната енергия ще си поделят останалата част от парите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*