Зелени покриви и „пукнатини“ формират мемориален музей за земетресението в Уенчуан

Мощното земетресение в китайската провинция Съчуан през 2008 г. отне живота на близо 70 000 души, а 18 000 останаха безследно изчезнали. Бедствието беше най-смъртоносното земетресение в страната за повече от 30 години, а по отношение на броя на жертвите то се счита за най-лошото, регистрирано някога в страната. Епицентърът на труса беше в окръга Уенчуан. Именно за това място архитектурният факултет на университета Тонгджи е проектирал мемориален музей в памет на тези, които са загубили живота си при трува – по възлложение на китайското правителство.

Мемориалният музей за земетресението в Уенчуан под формата на земя, разкъсана и разцепена от трус. Големите подземни сгради са покрити със зелени покриви. Цепнатините в този пейзаж осигуряват достъп до музея, като едновременно свързват обекта в едно цяло. Драматичните ъглови стени са направени от патинирана стомана, създавайки поредица от закътани външни пространства, в които има пейки за почивка, съзерцание и размисъл.

Множество нови дървета са засадени като част от проекта. Те, заедно с останалата част от мястото, ще продължат да растат и да се развиват с течение на времето.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*