Басейн без химикали се пълни с дъждовна вода, филтрира се от растения

Вместо агресивни химикали във водата и скучен бетон, този елегантен басейн, проектирана от Philippe Barriere Collective предлага естествено филтрирана вода и е изграден от местен камък и чакъл. За да се запази частично отвореното пространство топло през по-хладните месеци, комплексът използва „рециклирана“ пара от турската баня в комплекса. На щастливците, които имат късмета да живеят на това място, това осигурява прекрасното усещане, че са – едва ли не – на мястото на естествен термален извор, което прави къпането истинско удоволствие, за разлика от скучните дължини в антисептична смес, предлагани от традиционните басейни.

Водният комплекс, наречен Лилу – на местния език това означава „дъждовна вода“ – включва здравен клуб, кафене, турска баня и басейн. Комплексът работи с гъвкаво работно време. Той насърчава жителите квартала да се социализират и да се отпуснат в здравословна среда след спортуване във фитнес пространствата. Просто не го наричат „да ходя на фитнес“ – това е много по-естествено и всеобхватно преживяване за тях.

Басейнът се захранва от дъждовна вода, която се филтрира при постъпването си. За целта тя преминава през хълмове с маслинова овощна градина, след което се пречиства чрез преминаване през зона с водолюбиви растения (водна лилия, воден зюмбюл, водна мента и др., включително водни растения за обогатяване с кислород). Не е нужно добавянето на хлор. Екосистемната услуга, която от своя страна обогатява своето биологично разнообразие, осигурява лесна за поддържане, самоподдържаща се водна система, която може да се ползва от местната общност.

Изиващият се навес над басейна е изграден от местни материали. Неговите извивки покриват пространството, но стените са оставени полу-отворени отстрани, а основното ниво е частично потопено под земята. Това позволява пространството да се осветява от естествена дневна светлина.

За да се запази пространството при басейна топло през по-хладните месеци, парата от турската баня се рециклира и се преразпределя из комплекса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*