САЩ: Япония може да се окаже лидер в геотермалната енергия

Американски еко-специалисти обявиха, че Япония може да бъде световен лидер в използването на геотермална енергия, бидейки разположена изцяло върху вулканични острови.

“Япония може да превърне геотермалната енергия в централна точка на своята нова енергийна икономика точно както САЩ и Китай ще превърнат вятъра в централна точка на техните нови енергийни икономики”, заяви Лестър Браун, президент на щатския Институт по земни политики. Според него, в момента в глобален мащаб няма лидер в областта на геотермалната енергия. Няма и страна, която да има видимо добре развита геотермална индустрия, смята Браун.

Япония, която е разположена на “кръстопътя” на четири тектонични плочи, е осеяна с вулкани и е един от най-силно земетръсните райони в света.

Ако страната на изгряващото слънце стартира добре разработена програма за насърчаване на геотермалните технологии, това не само ще доведе до намаляване на вредните емисии, но и ще даде на японската индустрия потенциал да изграе водеща роля в развитието на световните геотермални енергийни ресурси.

В момента Япония активно използва горещите си минерални извори като места за туризъм, но геотермалната енергия съставляава едва 0,3% от общия енергиен микс на страната. Вместо това тя разчита на петрол и други енергийни ресурси. Япония обаче си е поставила за задача да намали вредните си емисии с 25% до 2020 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*