Куршуми, които сеят растителни семена, си поръча щатското военно министерство

Министерството на отбраната на САЩ покани учените да разработят биоразградими куршуми, които „сеят“ растителни семена.

Огромни колиества амуниции се използват по време на тренировките и обученията на щатската армия по цял свят, посочи военното министерство. Сега използваните куршуми не биоразградими. По време на тренировките те се озовават в околната среда, при което могат да „корозират и замърсяват почвата и близките води“. Освен това за цивилните граждани, които впослесдствие имат досега с местата, на които са провеждани обучения, е неразгадаемо дали проведените там схватки са били тренировъчни или тактически. Решението, което от военното министерство на САЩ са измислили, е това – при обучения да се използват куршуми, които са биоразградими и носят в себе си растителни семена, така че да „засаждат“ растения при попадането си в околната среда.

В резултат, министерството на отбраната на САЩ прикани предприемачите да разработят „биоразградими тренировъчни боеприпаси, заредни със специализирани семена, от които могат да поникнат полезни за околната среда растения, елиминиращи всякакви отломки и замърсители от амунициите“. Поканата е част от програмата за изследвания за иновации, разработвани от малкия бизнес.

Министерството на отбраната не посочва какъв тип растения трябва да могат да поникнат от тези биоразградими куршуми, но казва, че местните животни трябва да могат да ги ядат и пасат, без това да им навреди. За да помогнат на бъдещите кандидати, от американското МО са се позовали на шест научни публикации, които могат да помогнат на потенциалните изпълнители в процеса на разработване на биоразградимите боеприпаси.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*