4 източника правят градския въздух отровен

Четири са основните източници, които правят въздуха в големите градове отровен. Битовото отопление, транспортът, самата транспортна мрежа, както и ТЕЦ-овете на въглища изпълват въздуха с фини прахови частици и вредни газове. Резултатът е 10 000 смъртни случая на година, според данни на СЗО за България. За всеки от четирите проблема общините имат възможности за решение и е крайно време местните власти да приложат тези решения. Това бе подчертано днес по време на пресконференция за проблемите със замърсяването на въздуха в големите градове у нас. В нея участваха Борислав Сандов от Гражданска инициатива за чист въздух (София); Михаил Косев от Гражданска инициатива за чист въздух (Пловдив); Таня Димитрова от Гражданска инициатива за чист въздух (София); Милена Агопян от Асоциация на енергийните агенции в България, Генади Кондарев от Екологично сдружение „За Земята” и Борис Бонев – „Спаси София”.

Въглищата и дървата за битово отопление са големият бич през зимата. Това се вижда лесно по концентрацията на смога в студните месеци – както видимо, така и чрез скромните измервания, които се правят в някои общини.

Най-същественото, което местните власти могат да направят в това направление, е реорганизацията на така наречените енергийни помощи – субсидии за социално слаби, които в момента се използват за закупуване на евтини въглища. Тези субсидии не трябва да бъдат спирани, а да бъдат канализирани така, че да насърчат подобряването на енергийната ефективност на домовете и използването на екологични форми на отопление като например пелетни котли.

Транспортът е проблем целогодишно. Самите двигатели на повечето превозни средства бълват вредни газове и сажди, а данъчната ни политика насърчава движението съ стари автомобили.

Именно данъчната политика е най-силният инструмент за насърчаване на придобиването на нови, по-екологични превозни средства, особено електрически и хибридни. Придобиването на екологични автобуси за градския транспорт е друга важна мярка. Наред с нея следва да се развиват съществуващите и доказани екологични форми на движение като трамваите и тролеите.

Поразяващо явление във връзка с този проблем е все по-популярната услуга по свалане на катализаторите на автомобилите – практика, кяото е опасна и противозаконна.

Запрашеността на пътната настилка също изпълва въздуха с твърди частици. Измиването на улиците пък може да намали проблема с праха от настилката. Несериозно е обаче това да се прави няколко пъти в годината.

ТЕЦ-овете на въглища са четвъртият голям бич за състоянието на въздуха в градовете. Налице е порочна практика те не използват очистващите съоръжения, с които би трябвало да са оборудвани – „грешните“ комини често започват да бълват черен дим в края на работния ден, когато дежурните служби за приемане на еко-сигнали от гражданите вече не работят, подчертаха от „За Земята“. За тези инсталации е нужен строг и безкомпромисен контрол.

2 коментара

  1. Човек като не иска да направи нещо – си търси причини. Ако всички мислеха така щяхме да сме в каменната ера.

  2. Баба Пена с 300 лв пенсия няма пари за пелетен котел + парна инсталация (5 000лв мин) и купуване на пелети, след като една печка с дърва е 200 лв
    Катализаторите най-често се крадат (не се свалят), а полицията не прави нищо по въпроса

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*