Какво дишат жителите на големите градове?

Това е филтър на прахоброяч, използван в София, след 24-часово вземане на проби.

Това е „цветът“ на въздуха в София.

Филтърът бе показан днес на пресконференция в БТА, където няколко граждански инициативи предложиха набор от мерки за справяне със замърсяването на въздуха в големите градове на страната. Апелът за по-радикални мерки срещу замърсяването дойде от Гражданска инициатива за чист въздух (София),  Гражданска инициатива за чист въздух (Пловдив), Асоциация на енергийните агенции в България, екологично сдружение „За Земята” и Гражданска инициатива „Спаси София”.

„Това, което виждате, се отлага в белите дробове на жителите на града“, посочи Милена Агопян от Асоциацията на енергийните агенции в България.

„Добрата добрата градска среда и чистият въздух са ключови, за да сме здрави и щастливи и да се чустваме добре в тази държава,“ коментира Борис Бонев от „Спаси София“. „Това е важно, за да не търсим начин да емигрираме, а да искаме да останем тук и да живеем на това място“.

Налице са 4 основни източника, които правят градския въздух отровен, обясниха гражданските сдужения. За всеки от тях могат да бъдат приложени по няколко мерки за осезаемо намаляване на отделяните замърсители.

 

Снимка: Генади Кондарев

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*