Бивша индустриална зона във Финландия става екологичен иновационен квартал

Финландският град Тампере скоро ще се сдобие с въглеродно неутрален иновационен квартал благодарение на препроектирането на зоната „Иеданранта“ – бивш индустриален район. Новият устройствен план, който обхваща зона с площ 250 хектара, предвижда развитието на въглеродно неутрален квартал, който да се справи с проблема с бързо нарастващото население. Проектът ще бъде чувствителен към индустриалното наследство на мястото и естествената крайезерна околна природа. Той е дело на Schauman & Norgren Architects и Mandaworks.

Разположен северозападно от град Тампере, иновционният квартал „Иеданранта“ ще даде дом на 25 000 нови жители и ще създаде около 10 000 нови работни места, основаващи се на принципа на кръговата икономика. Schauman & Norgren Architects и Mandaworks са организирали района около две „градски мрежи“ и са разделили терена на шест различни производствени зони. Кварталите ще бъдат свързани с два основни коридора: „иновационен коридор“ по направление север-юг и „коридор за отдих“ по направление изток-запад. Всичко това ще бъде съпроводено от единен ландшафтен дизайн, който залага на пасивно управление на дъждовните води и създаване на местообитания, насърчаващи диви живот. По протежение на „иновационния коридор“ ще са разположени големите обществени сгради, съоръженията за производство и иновационните кампуси. Коридорът за отдих ще се радва на множество водни елементи като пристанище и голям канал.

Общественият транспорт и не-моторизираните превозни средства ще са с приоритет в устройствения план на района. Две трамвайни линии ще кръстосват квартала. Велосипедни и пешеходни маршрути ще правят лесно придвижването между кварталите. Кръговта икономика ще е основният принцип, върху който ще стъпи развитието на новия квартал, казва Патрик Верховен, отговорен партньор от страна на Mandaworks.

Новият устройствен план ще бъде реализиран на три фази в периода от 2025 до 2045 г.

 

Изображения: Schauman & NORGREN Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*