Глобалните инвестиции в чиста енергия през 2016 г.: 288 милиарда долара

Инвестициите в чиста енергия по света са намалели с 18 на сто, достигайки 287,5 милиарда долара. Спадът се дължи на намаляването на цените на възобновяемите технологии и и свиващите се разходи за ВЕИ проекти на големите пазари като Китай и Япония. Това показаха данни от нов годишен доклад на Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Китайските инвестиции във възобновяеми източници на енергия възлизат на 87,8 милиарда долара за миналата година. Това е с 26% по-ниска стойност в сравнение с пика на всички времена, който беше 119 милиарда долара – през 2015 г. В Япония инвестициите във ВЕИ са спаднали с 43% до ниво от 22,8 млрд долара.

„След години на рекордни инвестиции, подклаждани от някои от най-щедрите преференциални тарифи света, Китай и Япония сега намаляват темпа на изграждане на нови мащабни проекти и изместват фокуса към „сдъвкването“ на капацитета, който вече са изградили,“ казва Джъстин Ву, ръководител на BNEF за азиатските пазари.

Въпреки че като цяло инвестициите са намалели, офшорните ветроенергийни системи се радват на ръст – те отчитат рекордно финансиране в размер на 29,9 милиарда долара през 2016 г. Това е с 40 на сто по-високо от предходната година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*