Неоникотиноидите тровят не само пчелите, но и ред други диви животни

Неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове, според ново научно изследване, публикувано от „Грийнпийс“. Анализът, осъществен от учени от университета в Съсекс, е разгледал нови данни от стотици проучвания, публикувани след приемането на частичната забрана на пестицидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през 2013 г. Учените са установили рискове за медоносните и земните пчели, пеперудите и водните насекоми, с възможни вълнообразни ефекти върху хранителната верига.

Въз основа на новите открития „Грийнпийс“ призовава Европейската комисия да забрани напълно неоникотиноидите и да популяризира екологичните алтернативи в земеделието.

„Аргументът, че неоникотиноидите допринасят за намаляването на дивите пчели и изострят проблемите със здравето на медоносните пчели, е по-силен, отколкото когато частичната забрана на ЕС бе приета,“ коментира Дейв Гулсон, професор по биология и европейски експерт по екологията на земните пчели. По думите му, освен пчелите, от неоникотиноидите страдат и пеперудите, птиците и водните насекоми, чиито популации са потърпевши от препаратите. „Имайки доказателства за толкова широкоразпространено вредно действие върху околната среда, би било проява на предпазивост да разширим сегашните ограничения върху употребата на тези пестициди, прилагани от ЕС.“

„Науката ясно показва, че неоникотиноидите са широко разпространени и устойчиви в околната среда, не само по земеделските полета. Тези вещества са често срещани в почвата, водата и дивите цветя. Трябва да премахнем такива силни невротоксини като неоникотиноидите от земеделските ни земи и околната среда“, посочва Марко Контиеро, директор по земеделските политики в офиса на „Грийнпийс“ в Брюксел.

„Новите научни данни недвусмислено показват, че неоникотиноидните пестициди са сериозна заплаха за много повече животински видове, отколкото се предполагаше до скоро и това е силен аргумент за тяхната пълна забрана. В добавка, актуална информация за земеделските добиви показва, че частичната забрана в ЕС не обрича добивите на земеделските производители, както твърдят пестицидните компании“, обяснява Меглена Антонова, координатор „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс“ България.

Докладът потвърждава, че неоникотиноидите представляват огромен риск за много видове като пеперуди, обитаващи земеделски площи, водни насекоми и дори птици като домашното врабче и яребицата.

От: „Грийнпийс“ България

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*