Лондон дава 100 000 лири за разширяване на борбата със замърсяването на въздуха

Лондонската адвокатска фирма ClientEarth ще получи 100 хиляди британски лири от градската управа на Лондон, за да разшири дейността си за справяне със замърсяването на въздуха в столицата на Великобритания. Парите ще бъдат осигурени чрез благотворителното звено City Bridge Trust.

Обявеното в края на миналата седмица финансиране е заделено като част от нов проект, който предвижда адвокатската кантора да работи заедно с бизнес-организациите в Лондон за повишаване на тяхната осведоменост относно последиците от замърсяването на въздуха и действията, които могат да предприемат, за да се справят с него. ClientEarth ще се стреми и да изгради бизнес подкрепа за политиките, насочени към подобряване на качеството на въздуха в столицата.

Кантората придоби популярност с това, че бе въвлечена в продължителна съдебна битка с правителството на Великобритания заради нивата на замърсяване на въздуха с азотен диоксид в редица области на Великобритания – включително Лондон – които са в нарушение на законодателството на ЕС за чистия въздух. След ключова битка във Върховния съд миналата година, Министерството на околната среда, храните и селските райони (Defra) получи нареждане да се откаже от съществуващия национален план за справяне със замърсяването на въздуха и да изготви нов набор от силни предложения за постигане на чист въздух във Великобритания в срок до юли 2017.

Според ClientEarth, Лондон се слави с изключително лошо качество на въздуха. Затова организацията иска градът да се превърне в световен лидер в областта на устойчивия транспорт, като същевременно прилага строги мерки за ниски вредни емисии в центъра.

Сега е „идеалното време“ бизнесът да се ангажира с качеството на въздуха след победата на групата в съда, кометира говорителят на ClientEarth Саймън Алкок. Назрял е моментът за решителни стъпки за подобряване на качеството на въздуха в Лондон под ръководството на новия кмет, добави Алкок.

„Решенията за … чист въздух носят полза и за бизнеса, и за потребителите“, каза Алкок в изявление. „Това ще помогне за защитата на здравето на работниците и служителите и ще направи Лондон по-желано място за работа и живот. … Ние искаме да изградим бизнес подкрепа за тази промяна и да помогнем Лондон да стане световен лидер в устойчивия градски транспорт и чистите технологии“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*