Покривна ферма отглежда зеленчуци върху най-стария мол в Израел

Изумителна ферма се зеленее на едно крайно необичайно място на света – върху покрива най-стария търговски център в Израел, в сърцето на Тел Авив. Скрита между високи сгради, „Зелено насред града“ е покривна ферма, която произвежда 10 000 корена листни зеленчуци месечно – и прави това целогодишно, използвайки органични и хидропонни методи.

Този забележителен пример за градско земеделие е една от многобройните изненадващо устойчиви инициативи на търговски център Dizengoff Center, сред които има и проекти за местообитанията за птиците, „детска градина за дървета“, пчелин на покрива, та дори пещера за опазване на местните видове прилепи.

Според Организацията на обединените нации, над 54 процента от населението на света живее в градове. Този дял ще нарасне до около 66 процента през 2050 г., според прогнозите. Предизвикателството да се произвежда достатъчно храна, за да се изхранват тези все по-урбанизирани общности, е една от причините за създаването на „Зелено насред града“. Покривната ферма е стартирана през 2015 г. от компанията за хидропонни решения LivinGreen и отдела по устойчивост на Dizengoff Center.

Повишаването на обществената осведоменост относно бъдещите проблеми с хранителната сигурност е една от целите на проекта. Демонстрацията на възможностите за осигуряване на достъпни и екологично чисти продукти за жителите на големия град е друга задача на начинанието. Наред с това проектът цели и да запознае градските жители с инструментите, от които се нуждаят, за да изградят подобни хидропонни градини у дома си.

Днес фермата отглежда по 10 000 корена листни зеленчуци месечно – и така през цялата година. Култивират се 17 различни вида зеленчуци и билки – марули, босилек и др. Всички те се отглеждат на ротационен принцип в две оранжерии с общо 750 квадратни метра пространство за отглеждане.

Зеленчуците, които се отглеждат от разсад, израстват върху „салове“ от пяна. Корените им порастват през дупки в саловете. Водата се аерира постоянно, а сензорна система следи рН показателите и концентрацията на хранителни вещества. При отглеждането не се използват каквито и да е пестициди.

Отглеждането на зеленчука е само част от дейността на фермата. В нея постоянно се провеждат образователни семинари, обучения, лекции. За целта е ангажиран лектор, който показва на посетителите как се изгражда и как функционира една хидропонна система. Наред с това понякога се изнасят и лекции за приготвяне на ястия от свежите зеленчуци, отгледани в покривната градина, и други занимания.

Проектът се финансира основно от две дейности. Посетителите на образователните семинари могат да закупят малки, „стартиращи“ комплекти за изграждане на домашни аквапонни системи. Наред с това покривната ферма продава своята продукция и използва постъпленията, за да продължава да функционира.

Зеленчуците от фермата се купуват предимно от метни ресторанти от Тел Авив, както и от домашни потребители. Поръчките се правят онлайн. Самите доставки се извървшват най-често на велосипед.

Част от продукцията се продава и в самия мол. Това е друга много интересна част от проекта. Зеленчуците са подредени на рафт, наречен „Честния щанд“ – дървен щанд, където са налице само зеленчуци и етикети с техните цени. Така продукцията от покривната ферма се продава на достъпна за посетителите цена, защото „магазинът“ всъщност няма продавач и спестява разходи от това.

Снимки: Луси Ванг

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*