IRENA: инвестициите във ВЕИ не стигат за опазване на климата

Парите, инвестирани във възобновяеми източници на енергия, не са достатъчни, за да се забави изменението на климата на планетата и да се ограничи затоплянето до под 2 градуса Целзий. Това обяви международната ВЕИ агенция IRENA в неделя.

Инвестиции във възобновяеми енергийни източници са се увеличили драстично през последното десетилетие, но „темпът на растеж не е достатъчен, но за да се постигнат целите за климата“, каза Аднан Амин, ръководителят на агенция за възобновяема енергия IRENA. Неговите коментари идват по-малко от седмица преди встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп – краен скептик на тема изменение на климата, чиито предстоящи мерки относно възобновяемата енергия притесняват цял свят.

Знаковото споразумение за опазване на климата, подписано в Париж през декември 2015 г., поставя за цел ограничаване на средното глобално затопляне до 2 градуса Целзий над прединдустриалните нива. Това трябв да се постигне чрез намаляване на парниковите газове от изгарянето на изкопаеми горива. Над 190 страни поеха ангажименти да намаляст своите емисии като част от споразумението. Най-мощното средство за това е пренасочването към възобновяеми енергийни източници.

Новият доклад на IRENA обаче показва, че каза текущият дял на енергията от възобновяеми източници в глобалния енергиен микс – 18 процента – трябва да да се удвои до 2030 г., ако искаме да удържим глобалното затопляне под 2 градуса. За да се постигне това, „инвестициите трябва да бъдат мащабирани от около 305 милиарда долара през 2015 г., до средно 900 милиарда долара на на година в перода между 2016 г. и 2030 г.,“ каза Амин на годишната конференция на IRENA.

Възобновяемите енергийни източници са станали драстично по-евтини благодарение на развитeto в областта на технологиите, каза той. Тов им позволява да се превърнтат в „предпочитано решение“, въпреки спада на цените на изкопаемите горива.

Специално за слънчевите панели докладът на IRENA сочи, че разходите за тях сега са „наполовина на това, което бяха през 2010 г.“. Прогнозата е, че цените им могат да спаднат с още 60 процента през следващото десетилетие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*