Близо 5 милиона станции за презареждане на електромобили ще действат към 2015 г.

Шофьорите, които си купуват електрически автомобили, ще имат нужда от места за бързо и удобно презарежане на батериите. Затова индустрията се готви да посрещне тази бъдеща потребност. Броят на станциите за презареждане по света ще достигне близо 5 милиона в рамките на близките 5 години, според нов доклад на Pike Research.

Автомобилните производители все повече наблягат на електрическите возила, поради което броят на станциите за презареждане на електромобили ще достигне и надмине 4,7 милиона в глобален мащаб – в периода до 2015 г.

Тази потребност ще бъде породена от наличието на близо 3,1 милиона електрически автомобила (EV) към 2015 г. В тази бройка се включват както хибридни машини, така и изцяло електрически.

Успехът на хибридните автомобили по света накара много шофьори да вкусят силата на електрическия двигател, затова сега правителствата по света все повече насочват вниманието си към изграждането на подходящата инфраструктура за презареждане, за да могат електрическите автомобили да станат по-многобройни, коментират анализаторите от Pike.

Производството на оборудване за презареждане е привлекателно за много компании. Освен малки, нишови производители към този пазар апетити имат и големи имена като GE, Panasonic, Samsung, Siemens. Засилващата се още сега конкуренция обещава добро насищане с многобройни предложения и силно конкурентен пазар още преди края на 2011, прогонзират от Pike.

Макар че 4,7 милиона станции за презареждане звучи доста, това е всъщност по-малко в сравнение с първоначалната прогноза на Pike от 2009 г., която беше за 5 милиона. Понижаването на прогнозата се дължи на спад в очакваните продажби на електромобили в комбинация с липсата на солиден бизнес-модел за обществените станции за презареждане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*