Гигафабриката на Tesla ще има най-големия слънчев покрив

Гигафабриката на Tesla в САЩ ще има гигантски фотоволтаичен покрив, разкри компанията.

По-рано през януари Tesla оповести, че вече започва производството на батерии в своята гигафабрика в Невада. Когато бъде завършена, сградата на фабриката ще е най-голямата постройка в света, зарекоха се от Tesla. Кодовото име на фабриката GF1 пък подсказва, че в компанията вече си представят и втори такъв обект някъде по света.

Сега стана ясно, че на покрива на гигафабриката ще има фововолтаичен масив. Той ще е 70-мегаватов и с това ще се явява най-големият соларен покрив в света.

„GF1 ще е изцяло електрическа фабрика, без директна консумация на енергия от изкопаеми горива (природен газ или нефт). Ние ще използваме 100% устойчива енергия чрез комбинация от 70 MW соларен масив на покрива и наземни слънчеви инсталации. Покривният соларен масив ще е около седем пъти по-голям от най-голямата слънчева покривна система, инсталирана днес“, разкри съобщение на компанията.

Очакванията на световната общност са, че соларните панели ще бъдат монтирани от SolarCity – соларния производител, който наскоро се сля с Tesla.

Настоящата стратегия за мега-завода е важна част от заявената цел на Tesla за “изцяло нулевоенергийно съоръжение“. Чрез бъдещата енергийна система на фабриката фирмата планира да произвежда приблизително толкова електричество, колкото се и използва в процеса на работа в гигафабриката.

Основната цел на фирмата е да избегне директното използване на всякакъв вид изкопаеми горива. За да стане това възможно, най-вероятно пиковата фотоволтаична енергия ще се съхранява в батерии – за консумация в подходящото време.

Заедно с това Tesla планира да работи при затворен воден цикъл със система за рециркулация, чрез която компанията планира да сведе до минимум използването на прясна вода – с до 80 процента в сравнение с конвенционалните методи. Повечето от батерийни клетки, произвеждани в мега-завода, ще се рециклират. Те ще се превръщат в нови клетки с помощта на местна система за преработване на батерии.

Изграждането на гигафабриката би трябвало да бъде завършено до 2018 г.

1 коментар

  1. Е, този покрив не е на Гигафабриката! В Гугъл има снимки на Гигаффариката от дрон, би бил по-удачен избор..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*