Плаващ изкуствен риф съживява занемарени морски местообитания (+видео)

Огнян Димитров (дясно) от екипа на Sea Harmony прие отличието за проект-победител в конкурса "Chivas The Venture". Екипът ще представи разработката си през юли в Лос Анджелис, където ще се бори за наградата от 750 000 долара.

Плаващ изкуствен риф може да съживи морските региони, които са занемарени и загубили своето биологично разнообразие заради човешката дейност, главно поради замърсяването. Рифът има цилиндрична форма и с конструкцията си леко наподобява „кулата в Пиза“. Наред със съживяването на морските екосистеми той може да бъде устойчив източник на препитание за крайморските общности.

Изкуственият риф „Пиза“ е разработка на българския екип „Sea Harmony”. Той бе отличен в българското издание на конкурса за иновативни проекти „Chivas The Venure” и ще представи страната ни в глобалното издание на едноименния конкурс през юли в Лос Анджелис. Там той ще съперничи на иновативни проекти от още 31 страни. Наградният фонд е 1 милион долара.

Огнян Димитров (дясно) от екипа на Sea Harmony прие отличието за проект-победител в българското издание на конкурса „Chivas The Venture“. Екипът ще представи разработката си през юли в Лос Анджелис, където ще се бори за част от общо 1 милион долара награден фонд.

Изкуственият риф „Пиза“ представлява многоетажна подводна къща, даваща повърхност и многокамерно пространство за самозаселване по естествен път на миди и други морски обитатели, казват „Sea Harmony”. Подводният дом има вид на решетъчна конструкция с диаметър 3,30 м и височина 12,5 м. Той е плаващ и се прикрепва в крайбрежните води с помощта на 5-тонна бетонна котва. По този начин плаващият изкуствен риф може да се разположи в крайбрежните води, на 4-5 метра под спокойната водна повърхност и няколко метра над дъното.

Концепцията за изкуствените подводни рифове не е нова, но именно плаващият характер на „Пиза“ е това, което го отличава от всички останали проекти за изкуствени рифове, реализирани досега по света. Този подход осигурява устойчивост, която останалите изкуствени рифове нямат, казват „Sea Harmony”.

Мидите са най-масовият и най-желан обитател на подводния изкуствен риф. Тъй като мидите се хранят основно с планктон, те представляват важнен консуматор на свръх-изобилието от микроводорасли и по този начин играят важна роля за пречистването на водата. Това е особено важно за моретата, тъй като големите количества планктон могат да задушат дънните екосистеми. От своя страна свръх-изобилието от микроводорасли е резултат от замърсяването на водите в резултат на човешката дейност. Така на практика изкуственият риф се явява решение за справяне с последиците от замърсяването на моретата.

Заселването на мидите в плаващата подводна кула създава предпоставка за заселването и на други видове като например рапани, риби и др. Особено важни са подобни рифове за малките, новоизлюпени рибки, които се нуждаят от убежище, за да се скрият от хищници. В този смисъл рифовете са ценни за биологичното разнообразие и баланса на морската екосистема. Изкуственият риф на практика създава подводен „оазис“ на морския живот, казват от екипа-разработчик на системата.

Наред с прочистването на водата от планктона обаче мидите могат да представляват и поминък за крайморските общности. Отглеждането на мекотелите може да бъде бизнес за местните хора. И точно тук идва другото голямо предимство на плаващата конструкция, според „Sea Harmony” – благодарение на това, че се държи като поплавък, а не е твърдо фиксиран, рифът е по-устойчив от традиционните мидени ферми, които са статични и понасят огромни щети при връхлитането на морска буря или при силно застудяване.

Един изкуствен риф „Пиза“ филтрира средно 40 милиона литра вода за 24 часа, изчислили са авторите на проекта. Филтрирайки водата, мидите възобновяват пропускливостта на светлината в морската вода. Така светлината достига до по-дълбоките слоеве, което играе важна роля за биологичното разнообразие на морските екосистеми. Затова от „Sea harmony” казват, че изкуственият плаващ риф може да направи морските води отновно „кристално чисти и синкаво-зелени“.

Плаващият изкуствен риф вече има работещи прототипни инсталации. Една от тях се намира в българските води на Черно море, недалеч от Кранево. Конструкцията е вече отрупана с миди. От няколко месеца подводна кула „Пиза“ е потопена и в морските води на Грузия, при плажа Квариати.

+ ReefVolution

Снимки: екип Sea Harmony

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*