Преродената „Магазия 1“ в Бургас запазва уникалната конструкция тип „Айфел“

Обновена, ремонтирана и готова за нов живот, реконструираната сграда на „Магазия 1“ на Бургаското пристанище е един от тези вдъхновяващи примери как уникалността на старите постройки може да бъде запазена за идните поколения. Вместо да бъде съборена, тя е възстановена и скоро в нея ще има заведения, магазини, зали. Изобилие от дневна светлина озарява помещенията, за да създава комфорт за обитателите. Завеса от перфорирана ламарина предпазва от прегряване през знойните летни дни.

„Магазия 1“ се намира на територията на Пристанище Изток в Бургас, в близост до Морска гара и трафик кула Бургас. Това е една от най-старите постройки на пристанището – датира от 1906 г. Билa е складова сграда за съхраняване на насипни товари. В оригиналния си вид представлява едноетажна, двукорабна постройка с размери 90х30 м. Металната й конструкция е тип „Айфел“ и затова има ценна историческа стойност – елегантни нитовани ферми, чугунени колони с капители, нитовани съставни греди. В днешно време не се правят метални конструкции по такава технология.

„Магазия 1“ преди реконструкцията.

„Построена е през 1906 година от френска фирма, по технологията, по която е изградена Айфеловата кула. Постарахме се да запазим идеята на самата сграда и да реконструираме и възстановим тази метална конструкция. …Целта е да бъде малка морска гара, да се ползва за вътрешните планове. За корабчетата, които отиват до Света Анастасия и тръгват от там, както и корабчетата, които пътуват между Созопол, Бургас, Несебър- всички тези плавателни съдове, които извършват каботажно плаване“, обясни Ивайло Иванов, директор на ДППИ – Бургас.

Така основната задача пред изпълнителя на ремонта – G.P. Group – се оказва желанието на възложителите да се запазят обемът, формата и конструкцията на старата сграда и така тя поеме нови обществени функции.

Контраст на ново и старо

„Основният принцип, върху който е осъществена реконструкцията, е подчертаване на контраста между ново и старо, както и желанието за хармонично вписване на сградата в новия й вид в характерната индустриална атмосфера на пристанището. Превръщането й в притегателен, отворен към морето и хората градски център представлява движеща цел, която тепърва ще се доразвива при реалното функциониране на сградата“, казва арх. Мариана Сърбова, един от тримата архитекти, проектирали реконструкцията. Тя и колегите й арх. Десислава Стоянова и арх. Петя Танъмова решават да запазят контура и силуета на съществуващата сграда, както и голяма част от носещите елементи на конструкцията – ферми, греди, капители. Добавят частично второ ниво в обема на североизточния кораб чрез независима бетонова конструкция. Оформени са и два покрити двора в контура на постройката. През цялото време стремежът е конструкцията да остане във възможно най-автентичен вид, въпреки вмъкването на нова допълнителна стоманени елементи с цел укрепване и в отговор на актуалните изисквания.

В стария си вид Магазия 1 е с плътни бетонови стени, но при новото решение сградата е обърната навън с големи стъклени витрини – с поглед към морето и околното пространство. По този начин пространството на пристанището се превръща в част от интериора. Заедно с това се подчертават красотата и ценността на конструкцията, видима вече не само отвътре, но и отвън.

Подчертаването на контраста между старо и ново става чрез цветовете в сградата. Оригиналният скелет остава черен. За фон служи бялата покривна плоскост. Новата конструктивна намеса също е в бяло. Погледната отвън пък, сградата се отличава с белеещ се силует чрез покрива и допълнителната фасадна обвивка от перфорирана ламарина, а като фон действат стените в тъмни тонове, с акценти от патинирана стомана.

В новия си облик сградата има приемна зона с информационен център на приземното ниво, магазини, помещения за продажба на билети, заведения за обществено хранене от страната към морето – 2 бистра и 1 ресторант. На второ ниво са приготвени две многофункционални зали.

Светлина и комфорт

Светлината е много важен фактор при реконструкцията на сградата. Архитектите са се постарали да включат възможно най-много решения за естественото осветяване в различните части на сградата – чрез остъклени фасади и прозрачни покриви във вид на акрилни куполи.

Остъкляването на южната фасада от страната на морето е голямо като площ – по целия фронт на сградата, но преослънчаването се избягва чрез „завесата“ от перфорирана ламарина в горната част на сградата. Погледнато отвътре, това създава приятен визуален ефект.

При залите на горния етаж и във фоайето има осветителни куполи върху северния склон на покрива, които спомагат за добрата и равномерна осветеност на помещенията. Самият наклон на покрива създава добра посока на естественото осветление и пречи на преослънчаването и отблясъците.

Когато все пак се налага да се използва изкуствено осветление, обитателите на сградата разчитат на енергоефективни светодиодни тела. Те се управляват чрез стандартни за обществените сгради датчици за час – за фасадното осветление – и за присъствие в определени вътрешни зони.

Цялаа сграда е климатизирана благодарение на инверторни сплит системи със среден сезонен COP, не по нисък от 3,5. Годишната енергийна консумация на Магазия 1 е 373.2 kWh/m2, което отговаря на енергиен клас „В“ за сградата.

   

Снимки: арх. Мариана Сърбова и арх. Петя Танъмова

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*