Airbus ще има готов прототип на летяща безпилотна кола до края на годината

Airbus Group планира да тества прототип на безпилотен летящ автомобил до края на настоящата година. В компанията виждат тази технология като начин за избягване на задръстванията по градските пътища.

Миналата година Airbus формира подразделение, наречено „Въздушна градска мобилност“ (Urban Air Mobility), което проучва идеи за превоз на хора чрез летящи превозни средства. Концепцията на фирмата предвижда летяща кола, която може да вози няколко пътника и която може да бъде извикана и резервирана посредством мобилно приложение – подобно на схемите за споделени автомобили.

„Преди сто години градския транспорт започна да преминава под земята. Сега имаме необходимите технологични средства, за да го изпратим високо над земята,“ каза шефът на Airbus Том Ендерс по време на конференцията за цифрови технологии DLD в Мюнхен. Той е категоричен, че до края на настоящата година Airbus ще е готова да демонстрира превозно средство за „едноличен транспорт“.

„Ние сме в етап на експериментиране, но приемаме тази разработка много насериозно“, каза той.

Airbus смята, че летящите градски автомобили трябва да бъдат абсолютно екологично чисти, за да се избегне по-нататъшно замърсяване на и без друго задръстените и замърсени градове.

Концептуалното превозно средство би било революция в транспорта и по друга причина. Летенето в небето би намалило драстично разходите за изграждане на инфраструктури в града – пътища, магистрали, кръстовища, паркинги. „При летящите [превозни средства] няма да е нужно да се наливат милиарди в стоманобетонни мостове и пътища“, каза той.

Подобна промяна ще преобрази изцяло и самия процес на градското планиране. Огромните пространства, които сега биват заемани от колите в градските центрове, ще могат да се освободят, за да се превърнат в обществени пространства за хората.

1 коментар

  1. Много добре, но колко енергия ще е нужна за да се лети? Освен ако не са вече измислили левитацията с енергия от космоса…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*