Британска компания се хвали с пробив в рециклирането на MDF

Компания от Обединеното кралство твърди, че е разработила първото в света търговски жизнеспособно решение за рециклиране на плочи от дървесни влакна със средна плътност (MDF), превръщайки отпадъчната дървесина в дървесни влакна за използване в изолацията и градинарството.

След шест години на изследвания и разработки „MDF Recovery” казва, че нейният технологичен пробив предлага първата по рода си алтернатива на изхвърлянето и изгарянето на MDF плоскостите. Вместо да се изхвърлят или горят, плоскостите могат да се рециклират. Фирмата посочва, че успешно е завършила тестовете тип „доказателство за концепцията“ и е в състояние да произвежда от MDF режиклирани дървесни влакна с качество, еквивалентно на новодобитата дървесина.

Процесът може да помогне за намаляване на натиска върху горите чрез предоставяне на алтернативни, рециклирани дървесни влакна като изходна суровина за производителите на MDF плоскости, казва фирмата. Суровината може да се използва и за направата на изолационни продукти и градинарски решения като например градински мулч.

Разработен през 1970-те години, MDF се използва най-често в мебелната индустрия и строителството. Много често се употребява и в сферата на „направи си сам“ решенията. Повече от 50 милиона тона MDF се произвеждат в световен мащаб всяка година.

Чрез процеса на „MDF Recovery” могат да се рециклират между 30 хиляди и 60 хиляди тона MDF в Европа, смята фирмата . В световен мащаб потенциалът за рециклиране на MDF е около три милиона тона. Компанията работи активно за създаване на първото комерсиално съоръжение за рециклиране на MDF във Великобритания и се надява да лицензира своята технология в световен мащаб.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*