Саудитска Арабия ще налее 30-50 млрд долара във възобновяема енергия

Саудитска Арабия планира в идните седмици да стартира серия от търгове за изграждане на възобновяеми източници на енергия. Това е част от нова ВЕИ програма, за която се очаква да бъде на стойност между 30 и 50 милиарда долара до 2023 година.

Министърът на енергетиката на кралството Халид Ал-Фалих обяви, че първият кръг от търгове ще започне скоро и ще финансира проекти за чиста енергия, за които се очаква да добавят 10GW капацитета до 2023 г, най-вече чрез вятърни и соларни инсталации.

В реч време на десетата световна среща на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) в Абу Даби Ал-Фалих посочи, че Саудитска Арабия е силно ангажирана с целта си да достигне състояние, при което генерира 30% от енергията си от нисковъглеродни източници до 2030 г. Това обаче ще включва и „значителни инвестиции”. Плановете предвиждат 2.8GW нови ядрени мощности наред с мащабирането на възобновяемите източници на енергия в страната.

Първите търгове за изграждането на новите възобновяеми мощности ще стартират до няколко седмици, сподели Ал-Фалих. Новината дойде след решението на Саудитска Арабия миналата година да диферсифицира енергетиката си и да надмогне своето „пристрастяване” към петрола.

През юни миналата година кралството инсталира първата си вятърна турбина. Заедно с това страната работи по програма за по-ефективно използване на водата и енергията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*