„Водороден съвет“ ще ускорява пазара на водородни горивни клетки

Група големи компании от областите енергетика, инженеринг и автомобилостроене сформираха „Водороден съвет“ – обединение, което цели да насърчава и ускорява възприемането на водородните технологии с цел осигуряване на енергия без парникови газове и без замърсяване на въздуха.

Стартиран в кулоарите на срещата на върха на Световния икономически форум в Давос, новият съвет има за цел да превърне водорода в едно от „ключовите решения на енергийния преход”.

Групата обединява 13 фирми с интерес към водородните технологии, включително инженерни фирми като Alstom и The Linde Group, автомобилни гиганти като BMW Group, Honda и Toyota, както и енергийни играчи като Engie, Shell и Total.

Компаниите, формирали съвета, се готвят да инвестират общо около 1,4 млрд евро годишно във водородните технологии. Със създаването на съвета те потвърдиха своята амбиция да “ускорят“ инвестициите си в разработването и комерсиализацията на водородни горивни клетки.

Сега групата ще се стреми да работи заедно с други фирми, инвеститори и политици за по-нататъшното насърчаване и развитие на водородните инфраструктури и технологии.

“Споразумението от Париж 2015 за борба с изменението на климата е важна стъпка в правилната посока, но изисква бизнесът да предприеме действия, за да превърне обещанието в реалност”, каза Беноа Потие, главен изпълнителен директор на Air Liquide, един от основателите на съвета. “Водородният съвет обединява някои от водещите в света индустриални, автомобилни и енергийни компании с ясна амбиция да обясни защо водородът се очертава едно от ключовите решения за прехода в енергетиката, мобилността, жилищните сгради“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*