Фасадни слънчеви колектори превръщат външните стени на сградите във ВЕИ генератори

Термални слънчеви колектори, които се вграждат във фасадите, могат да превърнат външните стени на сградите в генератори на чиста енергия. За тази цел институтът Фраунхофер е разработил два фасадни модула – соларна лента и темо-соларни щори за прозорци. Двете събития се представят на търговския панаир BAU 2017.

Сред широката общественост термалната слънчевата енергия се ссоциира с представата за тъмносини правоъгълни плоскости из полята и равнините или, в най-добрия случай, върху покривите на сградите. Необходими са технологии за естетически висококачествена архитектура, които да могат да предложат на архитектите архитекта повече възможности за интеграция и гъвкавост, когато става въпрос за нулевоенергийни и енергийно позитивни сгради. С проекта „ArKol“ изследователите от Фраунхофер са се заели да разработят два вида фасадни колектори за слънчева топлинна енергия, които позволяват по-висока степен на гъвкавост при проектирането. Колекторната лента е предназначена за непрозрачни фасадни профили, а термо-соларните щори са подходящи за прозрачните секции.

И двете разработки имат за цел да позволят повече гъвкавост при създаването на сградните обвивки. Това може да направи вграждането на ВЕИ технологиите в сградите много по-привлекателно. Чрез мултифункционалната същност на сградните обвивки и използването на стандартизирани компоненти добиванетона слънчева енергия може да стане масово и много по-евтино, отколкото е в момента.

Лентов фасаден колектор

Лентовият колектор се състои от продълговат топлопроводен колектор с променлива дължина, който може да бъде вграждан гъвкаво. Концепцията за топлопровода има за цел да даде възможност за всякакви подредби, включително и в хоризонтална посока. Поради специфичното свързване към колектора за топлина изследователите очакват постигането на добра топлопроводимост.

Отделните топлопроводящи тръби могат да се разполагат на различни разстояния една от друга, което означава допълнително индивидуализиране на системата.

Лентовият колектор съчетава висока степен на ефективност с голямо разнообразие в архитектуния дизайн”, казва д-р инж. Кристоф Маурер, ръководител на екипа за термални соларни фасади в института Фраунхофер.

Модулната структура на колектора и “сухата“ му връзка към топлопроводите означава по-лесна поддръжка и ниски инсталационни разходи.

Термо-соларни щори

Термосоларните щори дават възможност за оптимално регулиране на енергията, която прониква през прозорците. За да се постигне този ефект се използват щори с ламели със спектрално-селективно покритие. Топлината се отвежда посредством топлопроводна тръба, преминаваща напречно до страничен колектторен топлопровод. Когато не е желателно ии не е възможно да се монтират външни щори, те могат да бъдат вградени между двете стъкла.

„Тези соларни щори … доставят топлинна енергия и намаляват количеството енергия, което навлиза през прозореца във вътрешността на сградата“, казва Маурер. Връзката към страничните топлопроводи позволява щорите да бъдат събрани подобно на обикновени щори. По този начин могат да се регулират функциите за усилване на защитата от слънцето и натрупването на топлина в сградата – в зависимост от позицията на слънцето. Когато връзката е прекъсната и щорите са събрани, пасивното натрупване на слънчева енергия в сградата може да намали потребността от отопляване.

В сравнение с непрозрачните или полупрозрачните колектори, използвани до този момент новият подход би трябвало да означава гъвкаво и превключваемо управление на енергията.

Благодарение на способността за регулиране и – ако е необходимо – пълно премахване на ламелите за засенчване – такъв фасаден фасада колектор е подходящ за използване в екологични многоетажни сгради.

Графики: Институт „Фраунхофер“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*