Ядлива вафлена чашка за кафе премахва нуждата от пластмасови чаши

Ядлива чашка за кафе, която може да бъде изядена или компостирана, може да премахне нуждата от пластмасови чашки за еднократна употреба. Разработката е на двама българи и вече се радва на огромен интерес по света.

Чашата е направена изцяло от натурални и екологично чисти суровини- предимно зърнени продукти. Наречена Cupffee, тя е ядлива и биоразградима алтернатива на “традиционната” пластмасова чаша за топли и студени напитки.

Първият й вариант е проектиран за късо и дълго кафе. Планира се изработката на вариант за мляко, капучино и други напитки.

Чашката е на практика вафлена и може да бъде изядена в качеството си на обикновено придружаващата кафето бисквитка. Влаго и термоустойчивостта се дължат на тесто, замесено по специална рецепта. Етикетът, с който е обгърната, придава стил и е издържан от хигиенна гледна точка.

Cupffee не влияе върху вкуса на кафето, казват нейните създатели – и с това тя се отличава от всички досега предлагани на пазара ядливи чашки за кафе, които обичайно са покрити със захарна глазура отвътре, за да издържат на влиянието на течността. Чашката запазва характерната си хрупкавост и вкус при престой на напитката в нея около 40 минути – време, достатъчно за изпиването на едно кафе.

Чашката се явява екологична алтернатива, защото съдбата й след изпиването на кафето има два възможни сценария, като и двата са безвредни за природата. Чашата може д бъде веднага изядена. Ако ли пък това не е желано от потребителя, тя може да бъде изхвърлена или заровена в саксия или в градината – разгражда се само за 3-4 дена, превръщайки се в хранителна съставка за почвата.

Основната обществена полза от тази разработка е в екологичната ориентираност на продукта – освен намаляването на пластмасовите отпадъци тя предполага и по-малко вредни газове за производството, по-малко използвана електроенергия, по-малко вода и миещи препарати.

Cupffee е един от четирите финалиста в българското издание на конкурса за иновативни проекти „Chivas The Venure”. Победителят в локалното издание на конкурса е плаващ изкуствен риф, който съживява занемарени морски местообитания.

+ Cupffee

Снимки: Cupffee

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*