Йордания отваря 300MW нови ВЕИ проекти до края на годината

Йордания планира да възложи нови ВЕИ проекти за около 300 мегавата до края на тази година, според Зиад Джибрил Сабра, помощник генерален секретар в Министерството на енергетиката на страната.

Планирани са четири соларни проекта и две вятърни електроцентрали, вскяа с капацитет 50 мегавата, посочи Сабра. Йордания има за цел да разполага с 1600 мегавата възобновяеми енергийни източници до 2020 г. Това ще включва приблизително поравно слънчеви и вятърноенергийни инсталации. Заинтересованите фирми имат срок до 15 февруари да се регистрират и заявят интереса си.

„Нашата цел е до 2020 г. да генерираме около 20 процента от необходимата ни електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници,“ посочи Ибрахим Сейф, министър на енергетиката на Йордания. От планираните 1600 мегавата около 1300 вече са договорени заизграждане, което ще се случи на два етапа, каза Сабра. Останалите 300 мегавата ще бъдат разпределени в третия кръг, който предстои. Очакванията на правителството са, че третият кръг ще осигури и по-ниски цени в сравнение с първите два.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*