Мадрид забранява автомобилите по главната си улица

Посетете Гран Виа в Мадрид след 3-4 години и няма да можете да видите нито една кола, дори и да искате.

Това обещание дойде от кмета на Mадрид Мануела Кармена тази седмица. То стана факт след продължителен дебат за бъдещето на главната улица на града. В интервю по радиото Кармена потвърди, че от 2019 г. нататък централната улица в Мадрид ще позволява достъп само за велосипеди, автобуси и таксита.

Планът показва впечатляваща, дори плашеща амбиция. В противовес с традиционното за европейските градове в началото на миналия век, Гран Виа е изграден като зашеметяващо натоварен шест-лентов път, който прорязва сърцето на града от 1910 г. На външен вид той е повече подобен на Бродуей в Ню Йорк, отколкото на Шанз-Елизе в Париж. Шумен и натоварен, той е заобиколен от отвесните стени на високи, тромави, сложни сгради от 1920-те и 30-те години, които се извисяват от двете страни като каньон. Тази ключова градска магистрала в момента разсича града на две части. Пренасочването на автомобилния трафик от него навярно ще е сложна задача за градската управа.

За щастие Кармена вече има някои силни аргументи на своя страна. Един от тях е успехът на временното затваряне на улицата и нейните околности за девет дена – по време на дълъг низ от национални празници – миналия месец. Едно от класическите възражения срещу идеята това улицата да стане пешеходна зона със своите търговски и развлекателни площи е, че така става по-трудно за клиентите, които идват с автомобили, да стигнат до магазините. Това ограничавало броя на купувачите. В интервюто пред радиото обаче Кармена казва, че редица големи фирми с магазини по централната улица са й споделили, че оборотът им е скочил с 15% във времето, когато улицата е била затворена за коли.

Наред с това Испания вече има и друг успешен модел на подобно преобразяване: град Билбао, на чиято главна улица тротоарите са разширени към пътното платно, оставяйки само две ленти за движение на автобуси, таксита и товарни коли, зареждащи магазините.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*