Гъвкаво соларно стъкло произвежда ток и се извива като лист

Гъвкаво соларно стъкло, което произвежда електричество и може да се извива като лист, създадоха SolarWindow.

Младата фирма неотдавна влезе в заглавията със своята забележителна разработка – тънко като лист хартия соларно покритие за стъклени повърхности, което може да генерира енергия. Това стана в края на 2016 г. Сега същите изобретатели са направили още една крачка напред с нов вид вид гъвкаво стъкло, което генерира чиста енергия. Фирмата е разработила ултратънко соларно стъкло, което може да се използва за прозорците на небостъргачи, коли, та дори самолети. И навярно това би могло напълно да промени начина, по който произвеждаме слънчева енергия.

SolarWindow са създали революционното гъвкаво стъкло чрез нанасянето на своето течно покритие за производство на енергия върху специално пластично стъкло Corning Willow Glass, след което са ламинирали продукта, симулирайки температурите и високото налягане, което комерсиалните производители използват за производство на обикновеното, старо бяло стъкло. По този начин са успели да произведат стъклен слой, който отново е тънък като лист хартия, но все пак генерира електричество.

Амбицията на SolarWindow е да промени разбирането за стъклото и да преобрази големите сгради и небостъргачи, превръщайки ги в супер-зелени “вертикални електрически генератори”. Това ще позволи на сградите да генерират собствена чиста енергия, просто докато стоят под слънцето, което те и без друго правят. Но далеч не само сградите ще се възползват от новата разработка. Гъвкаво и извиващо се, новото стъкло може да се използва за коли, лодки, камиони, автобуси, самолети.

Гъвкавото стъкло на SolarWindow се разработва в рамките на проект на име „Кооперативно споразумение за изследвания и разработки“ съвместно с Националната лаборатория за възобновяема енергия на правителството на САЩ. То все още не е готово за комерсиални реализации. Точно това обаче е крайната цел.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*