Най-северностоящата енергийно позитивна офис-сграда

Създаването на сграда, която произвежда повече енергия, отколкото изразходва, си е предизвикателна задача. Ала строителният предприемач Емил Ерикшрьод иска да отиде още по-далеч. Той се е заел да изгради най-серверностоящата енергийно позитивна сграда в света. Тя ще се намира в Порсгрюн – малък норвежки град с население под 35 000 души. Проектирана от архитектурното студио Snøhetta, “Powerhouse Telemark ще се отличава с уникална „диамантена“ форма, оптимизирана за поемане на слънчевата енергия и намаляване на разхода на енергия.

Ерикшрьод и Snøhetta разглеждат проекта за Powerhouse Telemark като възможност Норвегия да изпъкне на картата на съвременните енергийни решения. Част от целите на предприемача е и задачата му да вдъхнови разработчиците по света да инвестират в енергийно позитивни сгради в градове от всякакви мащаби. „Надявам се, че ще ни „плагиатстват“ и копират, възпроизвеждайки това, което правим, на всички седем континента”, каза Ерикшрьод. “Тази сграда трябва да направи чудеса, понижавайки „летвата“ за придобиване на смелост да се правят едновременно зрелищни на вид и екологични сгради, най-добре в комбинация. Само си представете: след като Порсгрюн вече има клиенти за тази сграда, представете си колко много други места имат подобен потенциал. Има десетки хиляди градове с по-голямо население по света”.

Проектът за Powerhouse Telemark на стойност 17 милиона долара се отличава с дизайн, който е много специфичен за мястото, с форма на диамант, която е оптимизирана за натрупване на слънчева енергия. Топлообменници и термопомпи ще произвеждат електроенергия и топлина за сградата. 11-етажната постройка ще е с площ от 6500 квадратни метра, с модерни офиси, фоайе, фитнес зала, столова и тераса на покрива, заобиколена от увивни растения. “Този проект доказва, че енергийно позитивните сгради могат да осигурят възвръщаемост. Отне ни около една година, за да осигурим наемателите, които са нужни, за да бъде сградата печеливша. Светът се нуждае от много енергийно позитивни сгради. Надяваме се тази чудесна сграда в нашия малък град да може да се окаже началото на хиляди подобни гиганти”, каза Ерикшрьод. Очаква се проектът да бъде окончателно завършен през 2019 г.

Фото-илюстрации: Loft Visual Group/Snøhetta, рендери: Snøhetta

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*