Уайоминг забранява продажбата на възобновяема енергия?

И такива неща могат да се случат: група републиканци от Уайоминг обявиха законопроект, който по своята същност ще забрани продажбата на енергия от възобновяеми източници в американския щат. Мярката предвижда глоби за електроразпределителните дружества при закупуване на енергия, произведена от вятър, слънце или други взъобновяеми ресурси.

Според съобщението в Inside Climate News, законопроектът е подкрепен главно от представители на големите въгледобивни компании в щата. Ако влезе в сила, нормата ще принуди комуналните дружества да използват енергия само от „одобрени енергийни източници“ като природен газ, ядрени електроцентрали, ВЕЦ-ове, от петрол и, разбира, се въглища. Средностатистическият собственик на дом ще може да си инсталира слънчева инсталация на покрива, вятърна турбина в задния двор или друга малка система за възобновяема енергия, но големите комунални предприятия в щата ще търпят големи санкции при закупуване на енергия от възобновяеми проекти.

Местните хора коментират, че не са виждали подобно нещо досега. Според тях, това е „обратен стандарт“ във ВЕИ.

Сенаторът-републиканец Дейвид Милър, вносител на законопроекта, казва, че целта на новия норматив е да гарантира, че жителите Уайоминг имат достъп до евтина енергия. „Уайоминг има много вятър и ние сме в състояние да произвеждаме много вятърна енергия“, казва Милър. „Ние също така произвеждаме и много конвенционална енергия, много пъти над нашите нужди. Електроенергията, произведена от въглища, е най-евтината в цялата страна. Ние искаме домовете в Уайоминг да се възползват от този евтин източник на електричество“. По думите му, идеята на проекта е Уайоминг да избегне ситуацията, в която на местните електро-дружества се налага да предоствят по-скъпа енергия от възобновяеми източници.

Предложеният законопроект ще позволи на производителите на възобновяема енергия в щата да продават енергията, която генерират, на клиенти извън Уайоминг – без това да се санкционира. Цената за продажба на въпросната електроенергия в щата ще бъде 10 долара за мегаватчас.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*